FGSZ – compania ungară de transport al gazelor – a anunțat că va efectua, pe data de 2 decembrie, un ”test de stres” la conducta BRUA, iar Ion Sterian, director general TRANSGAZ, a oferit această informație în timpul Romanian International Gas Conference (RIGC).
Conferința a fost organizată de Energy Policy Group (EPG), iar printre participanți s-a aflat și Szabolcs Ferencz, CEO al FGSZ. Ion Sterian l-a asigurat pe Ferencz că gazoductul BRUA este ”funcțional” și că ”cel puțin 200.000 de metri cubi pe oră vor fi asiguraţi”, iar românii și maghiarii vor putea sărbători împreună, cu atât mai mult cu cât acest test de stres va avea loc a doua zi după Ziua Națională a României.
”Îl salut pe omologul meu de la FGSZ din Ungaria, care este de undeva de pe meleagurile mioritice, din zona Timişoarei, vorbeşte bine limba română şi ştie tradiţia şi cultura românească, pe care o are însuşită din primii 18 ani de viaţă. Îi mulţumesc pentru testul de stres, pentru scrisoarea pe care mi-a trimis-o aseară, că exact pe 2 decembrie vor să ne testeze dacă am finalizat BRUA, că până acum nu se putea executa, dacă n-au fost rezervări de capacitate. Îl asigur că cel puțin 200.000 de metri cubi pe oră vor fi asiguraţi, că BRUA este funcţională, iar pe relaţia cu Ungaria este funcţională de o lună, să asigure capacitatea de 1,75 miliarde de metri cubi (n.red. – anual). Suntem după Ziua Naţională, o să sărbătorim împreună”, a declarat directorul general TRANSGAZ, potrivit finacialintelligence.ro.
Finalizarea conductei BRUA reprezintă un mare succes, ținând cont de faptul că acest gazoduct este esenţial pentru securitatea energetică a României, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.
”BRUA este un mare succes al Transgaz, este fundamental faptul că gazoductul a putut să fie finalizat, fundamental pentru securitatea energetică a României. Ne gândim în primul rând la exporturi, dar şi la importuri, astfel încât piaţa să fie aprovizionată la cel mai bun nivel”, a spus ea.
La rândul său, Dan Drăgan – secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri – a vorbit la evenimentul online „The Romanian International Gas Conference” despre importanța gazoductului BRUA.
”Proiectul BRUA faza I este finalizat, atât conducta, cât şi staţiile de comprimare. BRUA va duce la diversificarea surselor de aprovizionare şi la consolidarea securităţii energetice. De asemenea, va permite fluxul de gaze de pe platforma Mării Negre. Este o realizare foarte mare pentru România şi Uniunea Europeană”, a menționat secretarul de stat.